Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα..

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος όπου σώμα και ψυχή επιζητούν την ξεκούραση, την αλλαγή, την αποφόρτιση και την χαλάρωση. Μπαίνοντας στην διαδικασία της οργάνωσης και του προγραμματισμού των διακοπών αυτομάτως αναδύεται η επιθυμία για το κάτι διαφορετικό, το οποίο θα έρθει και θα αλλάξει την οπτική της πραγματικότητας.

Όπως όμως δύοντας ο ήλιος μας αναγκάζει να βγάλουμε τα γυαλιά ηλίου και τα πάντα επιστρέφουν στην πραγματική τους απόχρωση, έτσι και η λήξη των διακοπών σηματοδοτεί την επιστροφή της καθημερινότητας. Αυτή η επιστροφή συνοδεύεται από έναν απολογισμό των επιτευγμάτων, δυσκολιών, λαθών, ονείρων και στόχων.

Διάφορα ερωτήματα αναδύονται. Τι κατάφερα; Πως τα πέρασα φέτος; Πόσο προόδευσα στην δουλειά μου; Πως είναι οι σχέσεις μου; Ξαναγυρίζω σε κάτι που μου αρέσει; Τι επιλογές έχω; Αισθάνομαι ευτυχισμένος; Έκανα τις σωστές επιλογές; Μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο; Μπορώ να αλλάξω κάτι; Τι θέλω να επιτύχω φέτος;  

Ανάλογα με το πώς έχει μάθει ο καθένας να βλέπει την ζωή, τις διαθέσιμες επιλογές του, την επιρροή που μπορεί να ασκήσει στο περιβάλλον και στις σχέσεις του και το κίνητρο του για αλλαγή και βελτίωση, η επιστροφή στην καθημερινότητα παίρνει διάφορες μορφές. Μπορεί να σημαίνει την διακοπή της διασκέδασης και την αρχή της επιβίωσης, ή την συνέχεια, τον εμπλουτισμό και την εξέλιξη της ζωής.

Κάθε απολογισμός, όταν έχει σκοπό την εξέλιξη και την πρόοδο, συνοδεύεται από όλων των ειδών τα συναισθήματα. Ότι δεν επιτεύχθηκε φέρνει απογοήτευση και πόνο αλλά και θέληση και αποφασιστικότητα. Ότι κερδήθηκε συνοδεύεται από βαθιά ικανοποίηση και χαρά. Ότι ξεπεράστηκε αφήνει πίσω την θλίψη και προσφέρει γνώση. Ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση προβληματίζει. Κάθε νέος στόχος διεκδικεί δημιουργικότητα και ενέργεια και κάθε εμπόδιο ζητάει ευελιξία και λύσεις. Ότι μένει άλυτο τρώει ενέργεια, και ότι θέλει να δημιουργηθεί ζητάει την ενέργεια που καταναλώνεται άσκοπα σε άλυτα ζητήματα. Η επιθυμία για καλύτερη ποιότητα προσδίδει θετικό πρόσημο σε κάθε στραβοπάτημα καθώς επωφελείται της γνώσης.

Και μέσα από αυτή τη διεργασία, το παρελθόν μετατρέπεται σε κατεκτημένη γνώση και το μέλλον στην πλήρη διάθεση μας.

Καλό Φθινόπωρο